1 Oct

Zdrava priprema hrane

Prije nego što zaratite s kalorijama, morate shvatiti da je kuhinja krizni stožer: čim se nešto dogodi, stvori gužva, vi se nađete tamo! Niste se pitali zašto? Zato da se smirite – ponekim zalogajem! Pun želudac pruža iluziju i duhovnog mira.

Sav trud uložen na izbor i nabavu namirnica propast će ako zataji sljedeća faza  kulinarska obrada namirnica! Odmah moram reći da stara škola (bakina kuhinja) puna masnih jela, brojnih umaka i zapržaka ovdje ne dolazi u obzir, odnosno pohano, prženo i prženo u dubokoj masnoći – ne preporučuje se jer sadržava nepotrebni višak kalorija.

Razlika u energetskom unosu (ovisno o načinu pripreme) tako jevelika da se kod smanjenja tjelesne težine nikako ne može i ne smije zanemariti. Prema tome, namirnice najčešće treba (i preporučuje se) kuhati na pari i vodi, uobičajeno peći na roštilju bez masnoće.

Naravno, ovtreba izbjegavati paniranje i sve vrste lonaca za zdravo kuhanje/pečenje namirnica

Zdrava priprema hraneTakođer, kad je riječ o piletini, kao što smo već rekli, najbolji način pripreme je s mesa odstraniti kožu i masno tkivo. Energetska vrijednost tako pripremljenog mesa bit će značajno smanjena. Evo primjera: 100 grama piletine s kožom ima 200 kcal, a pileća prsa imaju 165 kcal. Batak s kožom ima 215 kcal, a bez kože 170 kcal.

Ako, dakle, kod svakog pilećeg obroka uštedite samo 50 kcal učinili ste mnogo, a ako se tako racionalno ponašate i kod drugih namirnica, uspjeh je zajamčen! Kao što sam već rekao, svinjetinu i govedinu slobodno izbacite iz jelovnika jer naprosto niste u stanju kontrolirati količinu masnoća u njima.

Čak i kad je sadržaj masnoće deklariran, ja u te podatke mnogo ne vjerujem! Kod izbora ribe ljudima s mora stvari su jasne i oni će lako razlikovati masnu od nemasne ribe, ali za nas kontinentalce to je malo veći problem. Bijela riba je skuplja i manje masna, dok je srdela među najmasnijim ribama. Kao i kod mesa, jako je važan postupak pripreme.

Preporučuje se kuhana riba ili riba pečena na gradelama bez dodatka ikakve masnoće ili uz par kapi maslinova ulja. Osobno volim škarpinu s blitvom i to jelo toplo preporučujem kao vrlo izdašno a ipak niskokalorično. Ako ribu i meso peradi (piletina, puretina) jedete za vrijeme mršavljenja drugo meso nije vam ni potrebno. Kad se jednom naviknete, vjerojatno se nećete vratiti svinjskom odresku.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori