26 Mar

Zadržavanje vode

Već smo potanko objasnili koliko je važno razlikovati povećanu tjelesnu težinu zbog previše masnog tkiva, od povećane težine koju možemo pripisati zadržavanju vode.

Mnoge su žene zaista žrtve oteklina koje se najviše javljaju na donjim dijelovima nogu, u području trbuha pa čak i na rukama. Te se otekline ritmički mijenjaju, najčešće vezano za menstrualni ciklus.

Najviše se vode nakupi uoči menstruacije kad vidljivo nabubre grudi i trbuh.

Uz te se pojave često javljaju umor, zadihanost pri naporu, glavobolja te zatvor stolice, što može biti povezano sa smetnjama venoznog krvotoka, lošom raspodjelom tekućine, a često s prevelikim izlučivanjem estrogena.

Što učiniti da se ublaže posljedice?

~ Za početak smanjite potrošnju soli na najmanju potrebnu mjeru, to jest pet đo osam grama na dan. Izbjegavajte jako zasoljena jela kao što su mesne prerađevine.
Zadržavanje vode  ~ Dobro je u prehrani osigurati dovoljnu količinu bjelančevina, što znači redovito jesti ribe, meso, jaja i sir.
~ Valja piti jer voda je najbolji điuretik. Odaberite negaziranu mineralnu vodu. Nažalost, žene koje teško zadržavaju vodu, nastoje što manje piti.
Imajte na umu da je voda najdjelotvornija kao diuretik ako je popijete kad malo odstoji. Tako se uostalom pije ljekovita voda u toplicama.
~ Izbjegavajte diuretike, lijekove koji su često sumnjive djelotvornosti. Ako se isprva čini da pomažu, to ubrzo prestaje jer se organizam na njih privikne. A kađ se liječenje prekine, najčešće se stanje pogorša.
~ U slučaju zatvora stolice takoder izbjegavajte laksative. Samo dobrom prehranom možete postići normalan prolaz crijevnog sadržaja.

Ako se pojave ozbiljne smetnje cirkulacije u venama, potrebno je ozbiljno liječenje. Uz propisane lijekove preporučuje se vitamin P Aavonoid .

Uz spomenute mjere protiv te nažalost kronične pojave predlažemo vam još da podignete krevet kako bi glava bila niže od nogu, zatim prestanite pušiti, a pokušajte i limfnu drenažu.

 

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori