25 Sep

Što je celulit i što izaziva celulit?

Pojavi celulita pogoduje niz i faktora kao što su:

–          specifičnost fizioloških procesa vezanih uz pubertet

–          trudnoća i klimakterij

–          hormonski poremećaji

–          prekomjerna težina

–          neuravnotežena prehrana

–          nedovoljno uzimanje tekućine

–          nedostatak fizičke aktivnosti

–          pušenje i konzumiranje i alkohola

–          preuska odjeća

–          loša cirkulacija

–          probavni poremećaji

–          stres

Za početak se moramo upoznati s problemom kako bismo mu se mogle što bolje suprostaviti i primijeniti što bolje metode. Celulit nije estetski, već i zdravstveni problem. Mnoge žene često nisu svjesne da je celulit uzrok mnogih poremećaja kao što su oticanje nogu i ruku, osjećaju težine, bolovi u kralježnici i zglobovima, česti kožni podljevi i umor.

Što je celulit i što izaziva celulit?Poremećena ravnoteža između stvaranja i oslobađanja zaliha masnoća dovodi do povećavanja masnih stanica.

U normalnom stanju njihov je promjer 1-2 mm, a kad je tkivo zahvaćeno celulitom, mogu se povećati i do 10 puta.

Kod celulita se povećava i njihova sposobnost skupljanja šećera, pri čemu glukoza djeluje na povećanje čvrstoće vezivnih vlakana, koja vremenom sve više otvrdnjavaju i umnožavaju se, a masne stanice ostaju zarobljene unutar njih.

Zbog toga površina kože počinje izgledati poput i narančine kore. U ovakvoj sredini krvne žile više ne mogu normalno obavljati svoju ulogu, a loša i prokrvljenost rezultira zadržavanjem vode i toksina. Upravo te naslage tvore celulit.

Više od 80% žena starijih od 20 godina ima celulit, tj. difuznu upalu vezivnog tkiva. S medicinskog stanovišta još uvijek se ne zna sasvim i točno zašto i vrlo mlade i vitke djevojke imaju celulit. Pretpostavlja se da to možda ima veze s naslijeđenom slabošću vezivnog tkiva kao i s viškom estrogena.

Osim ovoga, nastanku celulita pridonose i smanjena funkcija jetre, napetost i zamor čije djelovanje dovodi do razaranja vezivnog tkiva koje onda ne može na pravilan način odstraniti toksine iz tijela.

Stres je veliki neprijatelj tijela. Uzrokuju ga stanja u kojima se manifestira mržnja, ljutnja, frustracija, buka itd. U organizmu tada dolazi do povećane razine šećera u krvi, masnoća i adrenalina (hormon nadbubrežnih žlijezda), povećava se krvni pritisak, sužavaju se krvne žile, i povećano se luči želučana kiselina i dolazi do intenzivnog mišićnog naprezanja. Produženim djelovanjem tih simptoma dolazi do višestrukih poremećaja u organizmu, koji između ostalih, dovode i do stvaranja celulita.

Loše držanje, pogotovo ono prilikom sjedenja, pogoduje stvaranju celulita, jer omlohavljuje mišićno, vezivno i potporno tkivo. Leđa bi  trebala biti naslonjena, noge jedna uz drugu,  a nikako prekrižene, jer se tako onemogućava protok krvi te potiče stvaranje celulita i bolesti proširenih vena. Izbjegavajte i usko rublje, samostojeće čarape, uske hlače i visoke pete, jer ometaju cirkulaciju.

Genetsko naslijeđe uvelike određuje tjelesne predispozicije svake osobe i zbog toga već unaprijed možete naslutiti što vas očekuje po pitanju tjelesne težine i nastanka celulita. Nasljedni faktori određuju mjesto i broj masnih stanica koje se stvaraju do puberteta. Nakon toga njihov je broj i raspored konačan, a prehranom djelujemo samo na povećanje ili smanjenje njihovog obujma. No,poznavajući svoje tijelo i predispozicije, možemo preventivno djelovati na svoje slabe točke.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori