1 Oct

Smanjenje tjelesne težine – pogreške i ključna pravila

Počet ćemo od »pogreške« jedne naše poznate sportašice, koja je bila poput svojih vršnjakinja, i osim sporta, imala je tipične ženske probleme. U jednom trenutku poželjela je biti vitka i lijepa. Žarko je željela smršavjeti pa je prestala jesti, što je njezina iskusnog trenera izluđivalo.

Naime, nagli gubitak težine povukao je za sobom smanjenje snage i izdržljivosti, što je značilo da naporne treninge nije više mogla privesti kraju.

Naravno, rezultati su bili  prijetio je neslavan kraj. Trener je znao odakle »puše vjetar« pa ju je doveo u red. Kako je to učinio, nikad nećemo doznati, no ona je shvatila da  je gubitak tjelesne mase opasna stvar! Ovo govorim kao živi dokaz da mršavljenje kao i batina, ima dva kraja! Staneš na jedan, a drugi te lupi po glavi ?

Vaš zahtjev je sasvim jasan: skinuti masno tkivo bez gubitka mišićne mase. Pritom ne želite izgubiti dragocjenu snagu, a još manje izdržljivost!

Također, ne želite da se smanjenje odražava na vaše natjecateljske sposobnosti.

Smanjenje tjelesne težine - pogreške i ključna pravilaSmanjenje unosa masti »prisiljava« tijelo da koristi jedan (pravi) izvor energije. Masne juhe, masno meso, masni sirevi – sve treba ukloniti!

Unosom bjelančevina zapravo se štite mišići! Prema ocjeni većine istraživača, optimalna doza je 1,6 g/kg tjelesne mase dnevno.

Pokusi provedeni na 19 bodibildera na Sveučilištu u Virginiji pokazali su da za vrijeme reduktivne dijete mišićnu masu najbolje štite bjelančevine.

Koncentrirajte se na ugljikohidrate pod svaku cijenu! Držite se tjestenine, kruha, žitarica, riže i pizze. U poluvremenu igre ili kod prve stanke u vašoj disciplini pojedite suhe smokve i marelice.

Žene su su nepovoljnijem položaju i imaju većih problema od muškaraca jer lakše dobivaju na težini i treba im manje kalorija za dnevno održavanje metabolizma.

Također, žene teže »sagorijevaju« masti od muškaraca i, na kraju, vježbe kojima se rapidno gubi težina često su preteške za žene. Iako su metabolički identični, muškarci i žene različito reagiraju na gubitak tjelesne mase! Trener ili nutricionist koji te razlike ne prepoznaje i ne uzima u obzir – griješi!

Mi zaista trebamo masti, i o tom smo već pisali, ali se postavlja pitanje koliko? Ako dnevno unosite 2000 kcal, dovoljno je 5% kalorija od masti, ali tada to moraju biti korisne masti (esencijalne masne kiseline i omega-3 masne kiseline), a ne palmitinska i stearinska kiselina ili transmasne kiseline.

Predlažem da dnevni minimum za smanjenje tjelesne mase ne bi smio biti veći od 1200 kcal. Oni koji krenu niže, rade to na vlastitu odgovornost.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori