1 Oct

Šećeri u prehrani

Možete reducirati masnoće, što je bez sumnje prioritet broj jedan, no izgubite li bitku sa šećerima, izgubit ćete sve, tj. vratit ćete izgubljenu težinu!

Naime, mnogi napitci koji se bučno reklamiraju sadržavaju i do 30% jednostavnih šećera. I zato se nemojte »zaletjeti« s tekućim zamjenama za masti ako imate namjeru nešto raditi na brzinu. Naime, tako nećete spustiti svoju »točku debljine« i nakon slabih rezultata sve ćete biti uzalud.

To je klasična pogreška, a tipični je primjer poznata TV voditeljica Oprah Winfrey koja je nekoliko puta sjajno skinula težinu da bi se odmah zatim opet vratila na početno stanje. Što se dogodilo? Zamjene za masne obroke s visokim sadržajem šećera podignu ,razinu inzulina, a ovaj izaziva glad i tipično »inzulinsko« djelovanje nalik dijabetesu.

To, međutim, nikako nije kraj priče: opetovano uzimanje slatkih tekućina bez ikakve druge hrane usporava apsorpciju šećera, što automatski njegov porast u krvi, a to pak ponovo izaziva lučenje inzulina. Tako se zatvara »začarani krug«, a to je i odgovor na začuđujuća pitanja sportaša:ništa ne jedem, a opet se debljam«.

Pogledajte dobro deklaraciju tekućihproizvoda  koji vam služe kao zamjena za redovne obroke i uvjerite se koliko ima ukupnih šećera i kakva im je struktura. Naravno, ne smije biti šećera s visokim glikemijskim indeksom (glukoza, med, kukuruzni sirup).

Evo primjera prema sljedećim parametrima: teški ste 70 kg i želite izgubiti tjelesnu masu tako da zadržite stanje na 12% masnog tkiva:

70 x 0,12 = 8,4 kg težine masti
70 – 8,4 kg = 61,6 kg mišićne mase bez masti
61,6 / 0,93 = 66,2 kg
70 – 66,2 = 3,8 kg

Da biste masno tkivo doveli na razinu od 12% ukupne tjelesne mase, morate izgubiti 3,8 kg tjelesne mase! Kako to izvesti racionalno? Na sljedećim stranicama pročitajte naše savjete o stvaranju strategije gubitka tjelesne mase.

 

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori