1 Oct

Borba s tjelesnom težinom

Ako dobijemo na težini, je li moguće vratiti se na prethodno stanje bez problema? Ne, nije! Zašto? Nažalost, mnogi ljudi misle da se težina može dobiti za vrlo kratko vrijeme i da se sukladno tome može i izgubiti jednako brzo.

Brojne studije pokazale su da se salo slaže dugo vremena prije nego se primijeti. To može biti samo 50 – 70 g tjedno, rekli bismo »malo, ali podmuklo«, a mi istinu otkrijemo tek kad je u pitanju već nekoliko kilograma.

Autor već spomenute knjige »Optimum Sport Nutrition« dr. M. Colgan, koji je i sam bio sportaš i cijeli je život posvetio prehrani sportaša, kaže sljedeće: »Htjeli mi to ili ne, živimo kod određene točke debljine«, misleći pritom da imamo određen broj masnih stanica.

Dakle, mi ne nasljeđujemo različite razine debljine nego različite kapacitete da stanice masnog tkiva zamstimo . Iz toga slijedi zaključak da tijelo brani svoju »točku debljine« kao što brani svoje mišiće i kosti. Što neki sportaš drži radikalniju dijetu, to se u njegovu tijelu stvara više enzima za skladištenje masti – lipaze .    Svaku molekulu masnoće koju pojedete taj enzim razlaže i vraća u masne stanice da bi se održala »točka debljine«.

Borba s tjelesnom težinomČak i onda kada provodite protokol pražnjenja energetskih rezervi, mehanizam samozaštite masnog tkiva vrlo efikasno dalje djeluje.

Ključno pitanje je – može li se »točka debljine« dignuti.

Naravno da može, ali postupno! Dr. Colgan to zove »resetiranje mehanizma” tijelo se naprosto mora naviknuti na nižu »točku debljine«, kao što se alpinisti na Mount Everestu moraju naviknuti disati na prorijeđenom zraku.

Želite li stalno gubiti na težini uz isti intenzitet tjelovježbe, morate postupno jesti sve manje kalorija dnevno.

Za resetiranje vaše »točke debljine« tekući nadomjestci za obroke (engl. meal replacement drinks).

Ako jedan normalan obrok od 430 kcal (primjerice, sendvič od tune dnevno zamijenite s tekućim obrokom koji sadržava 200 kcal, za tjedan dana ćete doći do 1610 kcal.

No ukupno smanjivanje kalorija nije dovoljno, napitak koji pijete mora poticati trošenje masnog tkiva. Zašto? Kalorije masti su gore kalorije iako ćete mnogo puta čuti kako su »sve kalorije iste«.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori