25 Sep

Sauna i celulit – utjecaj topline na celulit

Temperatura zraka u sauni je između 85°C i 88°C (pri dnu kabine oko 40°C dok pri vrhu doseže i 100°C), a vlažnost zraka iznosi 10-30%. Za vrijeme boravka u sauni od 10 minuta organizam u prosjeku izluči 0.6-1.2 litre znoja.

Nakon boravka u sauni u optimalnom trajanju od 8 do 15 minuta slijedi faza hlađenja pod hladnim tušem ili kupanja u bazenu s hladnom vodom.

Ciklus djelovanja vrućeg zraka i hladne vode smije se ponoviti maksimalno 3 puta u jednom danu. Za postizanje optimalnih učinaka preporučuje se odlazak u saunu 3 puta tjedno. Tijekom boravka u sauni, temperatura kože raste, krvne žile se proširuju i više počinje znojenje. Povećana prokrvljenost kože, kao i  znojenje, služe kao toplinska obrana.

Nakon 15 minuta u sauni, temperatura kože poveća se za oko 10°C, a unutarnja tjelesna temperatura za samo koji stupanj. To je poželjno jer se time postiže bolja izmjena tvari, obnova stanica i tvorba obrambenih tvari u koži čija je funkcija uklanjanje bolesti.

Sauna i celulit – utjecaj topline na celulitDobra prokrvljenost kože znači da je opskrbljena sa više hranjivih tvari. Redovita upotreba saune također usporava starenje kože.Izmjena vrućeg i hladnog djeluje odlično i na psihu, jer se aktiviraju endorfini, hormoni u mozgu koji djeluju na dobro raspoloženje.

Međutim, osobe koje imaju zdravstvenih problema, trebaju se prije odlaska u saunu obvezno konzultirati s liječnikom.

Aerobni oblik vježbanja je odličan i za skidanje kilograma. Međutim, u tom slučaju treba trajati 30-45 minuta (jer tijelo prvo troši ugljikohidrate, a tek onda troši masne stanice,  odnosno zalihe kojih se želite riješiti).

Kada govorimo o znojenju, svakako moram spomenuti i saunu. Ako imate prilike, svakako je posjećujte.

Ona će vam donijeti samo koristi. Idealna je za poboljšavanje disanja kože,  čisti pore, ublažava reumatske probleme, izvrsno djeluje na tonus kože, ubrzava se metabolizam, pa je lakše ukloniti suvišne kilograme, a boravak u sauni je i dobra prevencija protiv prehlade i gripe.

Osim toga, ubrzava se razgradnja celulita, jer se izmjenom vruće-hladno jača vezivno tkivo i pospješuje izlučivanje suvišne tekućine i štetnih tvari iz tkiva.

No, nemojte misliti kako je sauna idealna zamjena za drugi dio tjelovježbe, jer ne morate ulagati trud. Upravo ovaj spoj rada mišića i znojenja dobitna je kombinacija u borbi protiv celulita. Proces njegovog nastajanja započinje prekomjernim povećavanjem masnih stanica, a rad mišića pomaže ih sagorijeti.

Uvijek pronađite vrijeme za odmor i opuštanje, a svakako i za dovoljnu količinu sna. lako je količina sna potrebna za oporavak tijela individualna nastojte spavati barem 7-8 sati dnevno.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori