25 Sep

Prirodni lijekovi protiv celulita

Evo i nekoliko prirodnih pripravaka, koje možete načiniti same kod kuće:

ČAJ PROTIV CELULITA
100 g listova koprive
50 g korijena maslačka
50 g močvarne končare (filipendula ulmaria)
3 žličice mješavine ovog čaja zalijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Ulijte u šalicu i dodajte sok iscijeđenog limuna. Pijte 2 šalice dnevno, najmanje 6 tjedana.

SMJESA ZA MASAŽU
50 mI tinkture bršljanovog lista*
50 mI nevenovog ulja
50 mI čičkovog ulja
Sve sastojke umiješajte u 1 kg rastopljenog maslaca. Miješajte i zagrijte na 70°C, a zatim dodajte 50 ml pčelinjeg voska. Smjesu razlijte u posude i dobro zatvorite. Svaku večer masirajte 15 minuta mjesta zahvaćena celulitom.

BRŠLJANOVA VODA

Isjeckajte 50 g svježeg bršljanovog lista, prelijte sa 1l vode, poklopite i ostavite da odstoji 1 dan. Ocijedite i nanosite tekućinu na ugrožene zone (najbolje nakon tuširanja ili masaže).

OBLOZI OD KAVE
Pomiješajte talog kave s malo ulja i mlijeka tako da smjesa bude kompaktna. Nanesite je na kritična mjesta, umotajte u plastičnu foliju i držite 15-ak minuta. (Kofein je supstanca koja stimulira jačanje vezivnog tkiva i razgradnju masti te je odličan u preparatima za kućnu njegu, ali ga treba izbjegavati u prehrani odnosno pićima!)

Oprez!

Budući da postoje i otrovne vrste bršljana obavezno se i posavjetujte sa stručnom osobom ako sami niste dobro upućeni, a koristite taj sastojak.

AROMATERAPIJA

Eterična ulja su aromatični tekući sastoje iz različitih dijelova biljke – cvjetova, sjemenki, stabljika, listova, korijenja. Najčešći načini izdvajanja eteričnih ulja su destilacija, vodenom parom i hladno prešanje.Vrlo je važno da se koriste ulja vrhunske kvalitete i čistoće jer su
kvaliteta i čistoća te djelotvornost i terapeutska vrijednost eteričnog ulja izravno povezane.

 

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori