26 Sep

Mršavljenje prehranom

Želite li zaključak? Čovjek se u pogledu prehrane ne može kontrolirati! Traže se promjene, iz čega slijedi užasno pitanje – možete li se promijeniti?

Možete li svoje anarhične prehrambene navike staviti u nekakav okvir, pod nekakvu (svoju) kontrolu ili ćete jednostavno dignuti ruke i predati svoju sudbinu u ruke nekom guruu koji će vas svojski maltretirati i na kraju »oderati«, a stvari će završiti na istome – na vraćanju težine na početno stanje!

Prva navika koju morate uvesti kao potpunu novost u svoj život jest tzv.kontrola tanjura. To praktično znači da prestaje vrijeme anarhičnog popunjavanja želuca u vrijeme gladi i upravo počinje praćenje i analiziranje svih namirnica na ulazu u organizam.

Budući da svaki višak kalorija odlazi u masne naslage, nužno je znati kalorijsku vrijednost onoga što unosite, a to nadalje znači da morate koristiti prehrambene tablice ili odgovarajući računalni program.

Najbolje je dnevni jelovnik podijeliti na pet manjih obroka koji se tako lakše kontroliraju. Oni se konzumiraju svaka tri sata, a između se piju obilne količine vode.

Mršavljenje prehranom	Svrha takvog planskog jedenja jest stabiliziranje šećera u krvi i time smanjivanje inzulinskog pritiska na energijski sustav.

Cijela stvar izmišljena je kao trik da se smanji unos kalorija i to tako da dnevno ostane na raspolaganju između 1400 i 1800 kcal za žene, a za muškarce od 2200 do 2600 kcal. Mnoge dijete su drastičnije, pa čak idu ispod 1000 kcal dnevno.

Za čokoladne proizvode čovjek postaje prikriveni ovisnik, kad uđe u prodavaonicui kad ga s vrata omami miris, postaje robot koji uvijek nešto kupi. Sve te radnje su nesvjesne, dakle odvijaju se bez naše volje.

Takva se ovisnost po njemu razvija vrlo rano u djetinjstvu, a tome u velikoj mjeri pridonose roditelji koji djecu nutkaju čokoladama.

Dr. Hirsch smatra da upravo miris čokolade snažno stimulira centar za glad i tjera ljude da pretjeruju u količini hrane.

Kako bi istražio stvar, dr. Hirsch je ispitao 3193 pretile osobe, pretežito žene u dobi od 18 do 64 godine, na neobičan način – da inhaliraju neutralne mirise (banana, jabuka i metvica) svaki put kad osjete glad. Nakon 6 mjeseci – iznenađenje: prosječan sudionik u pokusu izgubio je 2,5 kg mjesečno!

Da bi ova saznanja bila vjerodostojna, pobrinula se ekipa iz drugog senzornog istraživačkog ; centra u Washingtonu gdje je sve potvrđeno!

Tamo je bio u pitanju manji pokus na svega osam pretilih osoba, ali na sofisticiraniji način. Imali su dva inhalatora: jedan s jakim mirisima, a drugi je bio placebo. Ljudi koji su sudjelovali u pokusu morali su 5 do 6 minuta prije i poslije svakog obroka triput udahnuti. Nakon šest mjeseci »pokusni kunići« prosječno su izgubili 8,5 kg, dok je placebo skupina izgubila samo 2 kg.

Na temelju dobivenih saznanja dr. Hirsch je razradio niz tehnika za suzbijanje apetita i gubitak tjelesne težine uz pomoć mješavine mirisa, pri čemu je koristio zelenu jabuku, bananu i mentol. Udisanje mješavine triput dnevno (jednom pa drugom nosnicom), rezultiralo je gubitkom tjelesne težine.

Ljudima koji žele smanjiti težinu savjetuje:

  • prije nego počnete jesti, dobro pomirišite jelo
  • uzimajte manje zalogaje, zadržite ih u ustima i uživajte
  • birajte svježu ili netom pripremljenu hranu bogate arome
  • jedite toplo ili vruće jelo, nikad hladno
  • koristite jake začine, jer će bolje utažiti vaš apetit

Ima i drugih zanimljivih opažanja: ovisnici o kavi obožavaju miris pržene kave i kada dođu primjerice u Italiju gdje se na svakom uglu redaju izlozi s prodavaonicama i pržionicama, oni su na velikoj muci. Slično je kod ljubitelja mirisa lule: u stanju su hodati za čovjekom koji puši lulu!

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori