26 Sep

Mršavljenje i prehrambene navike

Kad pogledate tipičnog sumo hrvača, koji se u slobodnoj interpretaciji može definirati kao »hrpetina mesa i sala«, pomislite da takavmladi čovjek ne prestaje jesti, jer se drukčije naprosto tolika težina ne može postići.

Ali prevarili ste se: prema dobro uhodanoj tradiciji sumo hrvači jedu svega jedanput dnevno, iako se mora priznati da je taj obrok vrlo obilan.

Želim reći da nije sve u količini hrane: u igri su naravno i ostali čimbenici (vizualni utisak, miris i okus, boja i kombinacija boja, itd). Njihov sustav kontrole je navikao raditi na toj razini I veliki problem nastaje kad sumo hrvač želi smanjiti svoju težinu i postati poput
običnog smrtnika!

Zašto? Zaštitni mehanizmi smatraju to nultim stanjem i sve drugo je poremećaj. Ako počnu naglo gubiti težinu, počne se pojačano lučiti grelin i javlja se neutaživa glad kojoj nitko ne može odoljeti!

»Popunjenost« probavnog sustava važan je čimbenik da mozak dobije signale o sitosti. No popunjenost se ne mora postići namirnicama, već to mogu biti primjerice topljiva vlakna (galaktomanani, o njima ćemo kasnije) bez kalorijske vrijednosti.

Mršavljenje i prehrambene navikeTo se zove »varanje« organizma, ali ne zadugo, jer će nedostatak ugljikohidrata u takvom sadržaju zaustaviti izlučivanje inzulina i holecistokinina, a to opet povlači neke druge posljedice.

Sve u svemu, naš organizam (kao i životinjski) u normalnim okolnostima održava stalnu tjelesni težinu, što bi se kompjutorskom terminologijom moglo zvati »setirana« i zadana težina.

Ako čovjek tu težinu prekorači nerazumnim navikama, organizam se svim sredstvima služi da bi se vratio na zadano stanje!

Želim reći da osoba koja silom i na brzinu želi skinuti desetak kilograma vodi zapravo borbu s vjetrenjačama!

Ovdje moram dodati još nešto: kada se reducira količina hrane, brzina bazalnog metabolizma se smanjuje (radi kompenzacije), što je još jedan od razloga zašto se samo dijetama težina teško gubi. Navika je druga priroda – veli stara narodna izreka.

Kada je u pitanju prehrana, to dolazi „do punog izražaja. Zimi, koja obiluje blagdanima i raznim delicijama, nabacimo višak kilograma, a s prvim suncem konstatiramo kako smo ove godine pretjerali i u sebi se zaklinjemo kako ćemo iduće godine stvari okrenuti naglavačke.

Mnoge žene sa zaprepaštenjem konstatiraju kako više ne stanu u hlače ili suknju, a bluzica ih zateže na sve strane. Pomisao na ljeto i kupaći kostim ih izluđuje. Taj scenarij stalno se ponavlja bez ikakvih mogućnosti da se nešto promijeni. Svatko tko se imalo zadubi u taj problem, doći će do zaključka kako je to potpuno pogrešan pogled na prehranu, odnosno, totalna anarhija.

Na poraznu konstataciju (prokleto zrcalo!) o slojevima viška sala naglavačke skačemo updrastičnu dijetu, ne želeći se vidjeti prije prvih rezultata. I opet pogreška, jer nakon drastične dijete slijedi tzv. jo-jo efekt I kilogrami se vraćaju. Sretna je žena koja ne dobije još i koji kilogram više.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori