1 Oct

Masnoće u hrani

Budete li odstranjivali masno tkivo i odvajali salo, primjerice iz piletine, mnogo ćete smanjiti karorijski  unos. Razlika u energetskoj vrijednosti posne mozzarele ili punomasnog  sira viša je od 30%, što znači da ćete na 100 g dobiti manje masti čija je kalorijska  vrijednost 9, dakle 270 kcal manje.

Sve kobasice imaju između 25% I 35%; masti, pa tko voli, nek’ izvoli. Ako volite prženice, vidjet ćete da su toliko masne da im za prženje uopće ne treba dodatno ulje. Kad je prženje gotovo sve pliva u masnoći. No to nije sve, jer veliki dio ostao je u hrani.

Dokazano je da je za mršavljenje najbolji  način pripremanja hrane pečenje na roštilju bez dodavanja masti ili još jedostavnije – teflonska tava (pečenje u vlastitom soku).

Ima više vrsta takvih posuđa, a među njima i tzv. dry cooker (engl.). Pa čak i kod pečenog u mesa, moguće je izabrati bolju varijantu, odnosno bijelo meso koje je manje kalorično od ostalog. Ne moram govoriti da je potkožno masno tkivo kod pilića uzgojenih na farmama vrlo razvijeno pa se kod pečene piletine najveći dio kalorija unosi upravo s kožom.

Masnoće u hraniDa ponovimo: odstranite kožu s piletine i tako je pecite na roštilju! Nemojte panirati meso jer tako pripremljeno ima više nego dvostruko kalorija: tu je masnoća iz mesa, zatvorena u čvrstom omotaču, i masnoća iz samog omotača, I tu je masnoća od jajeta koja je bogata kolesterolom.

Majoneza i kečap? Pokušajte ih zaboraviti. Naime, u kečapu ima više šećera nego u sladoledu, a o majonezi da ne govorim.

To je emulzija masti, vode i jaja, dakle kombinacija koja donosi čiste kalorije, a nema svrhe osim što malo popravi okus jela.

Veliki obroci zadaju velike glavobolje! Njihova energetska snaga, koja uglavnom potječe od masnoća, dvostruko je veća od vrijednosti standardnog obroka, što znači 600 do 800 kcal.

Budući da su novinari u Velikoj Britaniji dali izmjeriti energetsku vrijednost McDonaldsovih hamburgera pa potom pisali o tome, tvrtka se odlučila na drastičan potez – na smanjivanje energetske vrijednosti i objavu sadržaja masti i kalorija na samom pakiranju.

Možda su tome pridonijela istraživanja kvalitete brze hrane provedena na Sveučilištu u Michiganu koja su proizvode ove tvrtke svrstala na najniže mjesto nacionalne ljestvice.

Da pokušamo zaokružiti: najgora metoda obrade namirnica kod mršavljenja je prženje u dubokoj masnoći, a najbolja jest kuhanje i pečenje na roštilju bez kože. Obrada u mikrovalnoj pećnici može biti dobra, ali nikad kao u običnoj pećnici.
Preporuka: Promijenite način kulinarske obrade hrane jer se tu rezerva za smanjivanje unosa kalorija.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori