1 Oct

Kako se zdravo hraniti?

Veliko pakiranje znači- veliki obrok, a veliki obrok znači mnogo I zna se da živimo u vrijeme velikih pakiranja, velikih opskrbnih centara gdje se kupuju puna kolica.

Više nije zanimljivo kupovati na malo, na komad pa bismo mogli reći da nam dolazi supersize era. Tako primjerice, imate hamburger koji naravno ima i dvostruke kalorije, veliko pakiranje kukuruznih kokica, veliku Coca-Colu od 2,5 litre, litrenu limenku piva…

Objašnjenje je – ne  isplati se malo pakiranje, a zapravo se stručnjaci za marketing poigravaju sa psihologijom pa kažu: »Kad ponudiš veliko pakiranje nitko neće odbiti, a  ti ćeš prodati dvostruku količinu.« Računica je točna, a krajnji rezultat je debljanje djece i mladih koji najviše piju gazirane napitke.

U hladnjaku se tako nalazi dvostruka količina zaslađene vodice i možete piti kad god hoćete. Ali, osim vode, dobijete i 10% nepotrebnih ugljikohidrata, što znači, na 2 litre 200 g.

Svaki dan, svaki mjesec i tako unedogled. Zanimljivo, kad se jednom navika, nitko i ne pomišlja nešto promijeniti.

Kako se zdravo hraniti?Istraživanja su pokazala u SAD-u restorani zbog bitke za goste povećavaju obroke, pa tako i najobičniji špageti bolognese s umakom od rajčica sadržavaju čak 849 kcal, što je naprosto previše.

Obilna večera sa svim dodatcima može imati 1500 kcal. Zamislite da morate ići na tako kalorične poslovne ručkove i večere! Prava katastrofa.

Nadalje, istražujući priloge jelima, zaustavili su se na pire krumpiru. Prema nekom ustaljenom standardu, prije je taj dodatak težio oko 150 g a sada je prešao 200 g.

Mjere se povećavaju, unosi se više kalorija a manje se troši, jer se sjedi u automobilu, uz TV, na poslu. Rezultat je više nego jasan – prekomjerna težina!

Neki od psihologa koji su se dugo bavili prehrambenim navikama kažu: kad ljudi naviknu uzimati jednu količinu hrane svaki dan, imaju tendenciju da to ponavljaju bez obzira na to povećava li se ili smanjuje kalorijska  vrijednost obroka. Zapravo, postoji neka vrsta ignorancije prema nužnim promjenama.

Upravo zbog toga svoj puni smisao ima zadržavanje obroka, a smanjivanje njihove energetske vrijednosti dodavanjem tzv. Razrjeđivača (engl. bulkíng agents) kao što su oligofruktosaharidi, dakle niskokaloríjska ili beskalorijska punila.

Da biste izbjegli sve te zamke, postavite strogi režim broja obroka I nemojte ni pod koju cijenu jesti između! Neka to bude pet malih obroka tijekom dana, svaka tri sata, s tim da večeru svedete na minimum (jogurt, kukuruzne pahuljice s mlijekom), a doručak tek toliko da ne gladujete (bez kroasana i narezaka).

Zaboravite velike obroke, kao i mesne odreske preko cijelog tanjura, zaboravite pun tanjur masnih juha! Trebali biste znati da su umaci prava napast jer se pripremaju na maslacu ili na punomasnom vrhnju.

Naravno, izbacite gazirane napitke i pijte izvorsku vodu.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori