1 Oct

Koja je razlika između bijelog i smeđeg masnog tkiva?

Razlika je jednostavna: smeđe masno tkivo znatno brže troši kalorije, dakle rješava se viškova energije. Suprotno tome, bijelo masno tkivo skladišti masnoću i čuva kalorije kao »zlatnu« rezervu energije i zbog toga imamo epidemiju pretilosti u svjetu kao i posljedice te pretilosti (dijabetes, kardiovaskularne bolestii).

Smeđe masno tkivo zastupljeno je pretežito kod dojenčadi i općenito je  mnogo drukčije nego što su znanstvenici u početku pretpostavljali.

Da bi utvrdili okidače koji uvjetuju proizvodnju smeđeg masnog tkiva, istraživači Centra za dijabetes Ioslin na Harvardu, eksperimentirali su s genetski modificiranim miševima. A dobro je poznato da mišićno tkivo troši kalorije – fizičkim radom.

Dugotrajan istraživački posao konačno je urodio plodom. Otkrili su da je bjelančevina označena kao BMP7 odgovorna za proces. Ako je nema, stanice smeđeg masnog tkiva neće se razviti i izazvat će smrt miševa.

Ako se ta bjelančevina umjetno doda u visokim dozama ima suprotan učinak – stanice smeđeg masnog tkiva ubrzano se razvijaju, a miševi napreduju. Isti znanstvenici utvrdili su da bijelo masno tkivo ima druge bjelančevinske okidače.

Smeđe umasno tkivo istraživači su nazvali »dobrim«, a bijelo »opakim«. bivanja oko nas. Kao što je poznato, situacija s debljinom je zastrašujuća I na popisu je prioriteta mnogih zapadnih zemalja ne samo zbog tjelesnog i problema već prije svega zbog drastičnog porasta rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

 

 

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori