1 Oct

Zašto se debljamo i kako smršaviti?

Djeca jedu hranu koju im pripremaju roditelji, tako da zapravo u prehrani ili roditeljskim stopama. Dakle, ključni razlog su nezdrave prehrambene koje se svode na brzu hranu i gazirane napitke.

Mnogi roditelji rješavaju problemetako da djeci daju džeparac koji ona potroše na razne čokoladice i grickalica.

U školama i na fakultetima stoje automati za gazirana pića, gdje dominiraju poznati napitci koje svakodnevno možemo vidjeti’ i u TV reklamama.

No nije to sve: djeca vrlo često imaju naviku da neke namirnice izostavljaju iz jelovnika (nerado ih jedu), što znači da neke vitamine i minerale ne dobivaju redovito.

Budući da se djeca školske dobi pretežito hrane škrobnom hranom u kojoj prevladavaju kruh, pizza ili pecivo, najveći dio kalorijske vrijednosti završit će u naslagama sala, što se možda najbolje vidi na sportskim terenima kada se skinu.

Djeca malokad sjednu za stol i pojedu kompletan obrok kao I odrasli, što znači da sve završi u pokretu na nekom sendviču i limenci kole.

Zašto se debljamo i kako smršaviti?U mojem susjedstvu živi jedan mladi student koji svakodnevno baca kartonsku ambalažu od pizza, što znači da se gotovo isključivo hrani pizzama.

To je za njega zgodno i udobno rješenje, jer naruči obrok telefonski i pizza je u kratkom vremenu pred vratima.

Adiponektin, koji je itekako uključen u metabolizam glukoze i masti, apliciram je izravno u cerebrospinalnu tekućinu normalnih miševa.

U uzimanju rane (u odnosu na kontrolnu skupinu) nije bilo nikakvih promjena, ali njihov se metabolizam ubrzao.

Trošili su daleko više kalorija od kontrolne skupine, 3 IO je nakon nekog vremena polučilo gubitak tjelesne težine. Stručnjaci su zaključili kako nakon leptina imaju drugo moćno oružje protiv pretilosti.

Mnogim korisnicima dijetnih režima relativno je lako u početku jer postupno gube težinu, ali kad tijelo »shvati« da se događa nasilje, nastaje snažna kompenzacija u obliku smanjenja brzine metabolizma. Tijelo usporava gubitak dok ne dođe do vrhunca, kada se gubitak potpuno zaustavlja ito je »crni petak« za svakog korisnika, jer više nema nikakvog napretka.

Upravo na tom mjestu indicirana je uporaba hormona adiponektina, koji odmah pokreće stvari s mrtve točke ubrzavanjem metabolizma. Na ekstremno debelim miševima pokazalo se zapravo koliko injekcija adiponektina može ubrzati metabolizam, smanjiti razinu glukoze i masti u krvi. Zbog takvih karakteristika imamo lijepu budućnost upravo kod dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Dugo vremena stručnjaci su bili u zabludi da je masno tkivo ono koje nema nikakvog utjecaja ni na metabolizam ni na gubitak tjelesne težine osim što služi kao rezerva energije. Danas znamo da je istina potpuno  drugačija: to je aktivno tkivo, odnosno endokrini organ koji luči hormone u krv i tako sudjeluje u metabolizmu i drugim procesima u tijelu.

Zanimljivo je kako znanost na nekim područjima sporo napreduje I da se godinama se govori o pretilosti i ulažu se milijuni dolara u razne čarrobne napitke uz pomoć kojih bi trebalo nestati salo s trbuha muškaraca i sa ženskih a da nitko ozbiljnije nije proučio masno tkivo i njegovu funkciju.

Svi radovi vezani za ovu problematiku novijeg su datuma, a među njima i oni o leptinu i adiponektinu.

Može li se protiv masnog tkiva boriti upravo samim masnim tkivom? masnog tkiva postoji neka sličnost sa slučajem »dobrog« i »lošeg« masnog tkiva.

Dakle imamo dobro i loše masno tkivo. Tri studije (američka iz Bostona, nizozemska) jasno dokazuju da je masno tkivo, osobito smeđe, vrlo aktivno se to može iskoristiti. Naime, smeđe tkivo je »dobro« i aktivno te troši dok je bijelo »loše« jer je inertno te se kod mnogih nepovratno taloži na karakterističnim mjestima čineći debelu figuru. Mršavi ljudi imaju puno više smeđeg masnog tkiva od debelih, dakle oni se lakše oslobađaju svakog viška. Smeđe asno tkivo troši daleko više energije od bijelog i generira više tjelesne topline.

Kada je u pitanju spol, žene ga više imaju pa po svemu sudeći lakše skidaju viši kilograma. Studije su jako visoko ocijenjene, zbog čega ih je objavio i prestižni The [ournal of Medicine. Neki američki stručnjaci misle kako su otkrića zapravo »sveti gral« koji će za par godina napraviti malu revoluciju u liječenju debljine.

Hoćemo li u bliskoj budućnosti povećavati količinu smeđeg masnog tkiva u odnosu na bijelo ili ćemo na raspolaganju imati kombinaciju dva spomenuta hormona, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno: debljini se možda nazire kraj.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori