1 Oct

Klinički vodič za utvrđivanje pretilosti

Dva glasovita američka instituta, Nacionalni institut za srce, pluća I (National Heart, Lang and Blood Institute) te Nacionalni institut Dijabetesa(National Institute of Diabetes) učinili su veliku stvar ne samo za struku za sve one koji svoju tjelesnu težinu nastoje dovesti u poželjan okvir na 228 stranica objavili su tekst pod nazivom »Klinički vodič za identifikaciju i evaluaciju i liječenje prekomjerne težine i pretilosti kod odraslih« Guidelines on the identification, Evaluation, and Treatment of Overweíght and in Adults).

Na to ih je nagnala činjenica da danas u SAD-u ima ni manje ni više nego 97 milijuna odraslih pretilih osoba i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom oba spola. Posao je bio opsežan i kompliciran jer je zapravo načinjena tzv. meta-analiza u kojoj su pregledane stotine studija da bi se dobio sažeti s čvrstim stavovima oko pojedinih važnih pitanja.

Objavljena je elektronska knjiga, cjeloviti tekst izvješća, sažetak, praktični vodič, indeks tjelesne mase i dodatak za zdravu težinu.

U poplavi jeftinih tekstova, brošura, savjeta, programa i sl., koji se bave smanjenjem tjelesne težine, oni su na ovaj način predstavili službeno stajalište medicinske struke.

No ono što je nedvosmisleno jasno istaknuto – prekomjerna tjelesna težina i pretilost značajno povećavaju rizik morbiditeta zbog povišenog krvnog tlaka, povećanih masnoća u krvi, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i krvožilnog sustava, moždanog udara, žučnih kamenaca, osteoartritisa, gušenja u snu, raka endometrija, prostate i debelog crijeva, a povećana tjelesna težina bitno povećava mortalitet od svih bolesti! Nažalost, tekst je namijenjen liječnicima i medicinskim djelatnicima, pa će ga osim njih malo tko moći razumjeti.

Tako je, primjerice, kortizol kojeg luče nadbubrežne žlijezde odgovoran za emocionalni stres: ako ne spavate, razina kortizola raste, osobito šećer, a to pak podiže razinu inzulina, što mobilizira masne naslage.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori