26 Mar

Kako spriječiti pojavu celulita?

Odrasle su žene upravo opsjednute celulitom jer je tada najvidljiviji, a zapravo je tek krajnji rezultat dugačkog procesa koji je pčeo još u pubertetu. Stoga je najbolje na vrijeme spriječiti da se uopće pojavi.

Celulit ima mnogo različitih uzroka: genetskih, hormonalnih, cirkulatornih, prehrambenih i psiholoških, ali uvijek ih pokreću hormoni. Razlog je pretjerano izlučivanje estrogena ili preosjetljivost na njega čak i kad ga u organizmu ima u normalnoj količini.

Taj hormon djeluje na masne stanice (adipocite) tako da im povećava broj i obujam.
Masne stanice više bujaju u osoba ginoidnog tipa debljine, dakle  koje imaju veće stražnjice, bokove i bedra.

Shema stvaranja celulita je jednostavna: pod utjecajem estrogna adipociti (prepuni masti) povećavaju obujam i pritišću krvne žile. Zbog toga je otežana cirkulacija. Potkožni sloj odeblja (površina kože slična je narančinoj  kori)  iz stanica se teško probijaju štetni otpatci, poremećena je cirkulacija tekućina, pritisnuti su i živčani završeci (zbog čega se javljaju
bolovi).

Kako spriječiti pojavu celulita?  Vezivno tkivo otvrdnjava i napokon masne nakupine zatvara u »pretince«. Medu ostalim hormonima koji djelomice utječu na  pojavu celulita, valja spomenuti i inzulin .

Ako doživite stres, nadbubrežna žlijezda jače luči kortikostoide kojii također pridonose stvaranju celulita.
Želite li spriječiti pojavu celulita, prva je mjera, prirodno, vezana za prehranu. Treba dakle odbaciti loše prehrambene navike

Ako djevojka već poslije puberteta osjeti u nogama smetnje  krvotoka i oticanje, neka izbjegava pretople kupke i dugotrajno sunčanje. Liječnik će možda propisati i neko sredstvo za pojačanje venozne cirkulacije.
Usto valja strogo izbjegavati preusku odjeću i rublje jer ometaju kolanje krvi (jeans, vrlo uske hlače i hulahupke).

Nužno je redovito se baviti sportom, pogotovo ako se mnogo sjedi, a valja dodati da nedovoljno razvijeni mišići ostavljaju i slobodan prostor za stvaranje masnih jastučića.

Na kraju zapamtite da nikad nije prerano naučiti kako da se obranite od stresa. Na tom području uvelike mogu pomoći tehnike joge i sofrologije.

 

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori