26 Mar

Kako imati lijepu kožu?

Stanje kože, kose i noktiju često je odraz zdravlja. Koža bez sjaja, zatim masna, ispucana i račvasta kosa te nokti s točkicama ili »razlistanim«vrhovima otkrivaju da s organizmom nešto nije u redu.

Uzrok tih promjena često je neuravnotežena prehrana zbog koje manjkaju vitamini, oligoelementi, minerali i aminokiseline što drže sumpor te esencijalne masne kiseline.

Kakvoća kože, zapravo, najviše ovisi o vitaminima A i E .

Osim toga:

— vitamin B5 potiče hidrataciju kože i jača korijen kose;
— vitamin B8 pomaže kosi da ne bude premasna i da ne pada; — cink upravlja izlučivanjem sebuma, tj. potkožnog loja (izlučivanje je nenormalno kod akni) i poboljšava kakvoću kose.

Te mikronutrijente uvijek možete naći u raznim kozmetičkim roizvodima koje upotrebljavamo svaki dan, no najsigurnije ih je psorbirati iz hrane bogate prema nutricionističkim mjerilima.

Nije dobro uzimati sintetičke prehrambene dodatke jer se slabo psorbiraju u probavnom sustavu. Svoju ćete prehranu naprotiv 1o uspješno dopuniti s dva prirodna proizvoda bogata nutrijentia, a to su pšenične klice i pivski kvasac.

Akne, koje se javljaju u pubertetu, nastaju zbog pretjeranog izučivanja sebuma, što se komplicira upalama i infekcijama.

Nemaju dakle nikakve veze s prehranom. Adolescentice s akma mogu dakle mirno i dalje jesti čokoladu s više od 70 posto kaa te domaće kobasice. Koži ipak može ozbiljno štetiti preveliki por, pušenje i premalo spavanja.

 

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori