25 Oct

Kadulja – protiv PMS-a, celulita i grlobolje

Kadulja se često koristi za ublažavanje kašlja ili grlobolje, ali ženama je itekako važna jer balansira ženske hormone, ublažava PMS, bolne menstruacije i tegobe menopauze.

Budući da pomaže i pri otapanju masnog tkiva, idealna je za borbu protiv celulita.

Još od malih nogu sjećam se kako sam pila kadulju, zajedno s mlijekom i medom, radi ublažavanja kašlja. Kaduljin čaj grgljala bih kod afti ili krvarenja desni. Dodavali smo je kao začin prilikom pečenja mesa ili kuhanja…

Kadulja ljekovita (Salvia officinalis) dobila je ime od riječi salvare (lat.) što znači spasiti.

Njeno eterično ulje možemo koristiti u mnogim prilikama:

Tegobe dišnih organa, infekcije usta i grla

Kadulja olakšava iskašljavanje, stoga je dobra kod tegoba dišnih organa (bronhitis, astma, kašalj…).

U 30ml nekog baznog ulja dodajte 20 kapi ravensare, 10 kapi eukaliptusa globulus, 8 kapi ljekovite kadulje i 15 kapi mandarine.

Nanesite mješavinu na područje prsa i gornji dio leđa, nekoliko puta dnevno, a posebno prije spavanja.

Kod infekcija grla i usta također ne možete pogriješiti s ljekovitom kaduljom.

U 2 dcl vode dodajte 3 kapi kadulje, grgljajte kod afti, krvarenja desni ili upale grla. Možete kapljicu staviti i na četkicu za zube i tako nježno utrljati u zubno meso.

Na energetskoj razini ova kadulja povezana je s grlom, ali i izražavanjem. Bojimo li se izraziti, pokazati ljutnju, ili možda izraziti sebe s radošću i lakoćom, mogli bismo imati problema s grlom i/ili ustima, vratom.

Izraziti svoje misli znači i izraziti svoje želje i kreativnost. Kadulja će pomoći kod kreativnog izražavanje u svim oblicima, ali i da stvorimo čistu i zdravu komunikaciju s okolinom.

Otapanje masnog tkiva

Kadulja ljekovita poboljšava cirkulaciju i pomaže otapanju masnog tkiva, stoga je odlična za korištenje kod pretilosti i celulita, zastoja krvotoka, ali i kod reumatizma te artritisa.

Kod hladnih nogu i loše prokrvljenosti, u 50ml ulja lješnjaka dodajte 15 kapi ružmarina 1,8 cineol, 10 kapi čempresa, 10 kapi cedra himalajskog, 8 kapi kadulje i dobro utrljajte u kožu nakon tuširanja. Želite li malo egzotičniju varijantu, možete dodati i par kapi đumbira.

Hormonalna ravnoteža žene

S obzirom da balansira ženske spolne hormone kadulja ljekovita je vrlo bitna za zdravlje reproduktivnih organa žene. Koristite je kod neplodnosti, izostanka menstruacije, bolnih menstruacija, PMS-a, ali i tegoba menopauze.

Simbolizira zrelu ženu, mudru i samosvjesnu. Zajedno se koristi s muškatnom kaduljom, koja predstavlja mladu ženu ispunjenu životnom radošću, u tretiranju hormonalnih tegoba i problema menstruacije.

U 50ml baznog ulja badema dodajte 10 kapi kadulje ljekovite, 10 kapi muškatne kadulje, 7 kapi bosiljka metilkavikol, 10 kapi mandarine, 15 kapi geranija, 5 kapi čempresa za ublažavanje bolne menstruacije popraćene grčevima.

Ova ulja odlično će djelovati kod ublažavanja boli, opuštanja, ali i prihvaćanja naše ženske prirode. Nanosite na donji dio trbuha i leđa par puta dnevno, 2-3 dana ili koliko traju bolovi.

S obzirom da smanjuje znojenje, može se koristiti i za ublažavanje tegoba menopauze. U 30 ml baznog ulja dodajte 10 kapi kadulje ljekovite, 15 kapi geranija, 8 kapi muškatne kadulja, 7 kapi paprene metvice, nanosite na donji dio trbuha i leđa.

Kadulja se koristi i kad želimo djelovati na HPV virus, ali i kod gljivičnih oboljenja (Candida). Ipak kod ovih tegoba najbolje je savjetovati se s aromateraputom.

Osvježenje zraka

U ovim hladnim danima, kad više boravimo u zatvorenom prostoru, koristite kadulju za osvježenje zraka (s lavandom za dezinfekciju), ili u kombinaciji s limunom i ružmarinom za jačanje koncentracije. U aromalampicu dodajte 10-15 kapi, pazite da voda ne ishlapi.

OPREZ: Bez obzira što predstavlja spasenje (od riječi salvare), kadulja je neurotoksična, pa treba biti pažljiv s doziranjem. Općenito smatram da je u trudnoći bolje ne koristit eterična ulja (bar ne prva tri mjeseca, a kasnije vrlo male količine), kadulja se također ne koristi kod dojilja i male djece.

Povisuje krvni tlak, a može izazvati iritaciju kože kad se koristi u visokoj dozi. Ukoliko imate problem s mastozom, hormonski ovisan tumor (jajnika i dojki), ili povišeni krvni tlak nemojte koristiti čempres, bosiljak metilkavikol, niti paprenu metvicu.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori