25 Oct

Celulit i prehrana

Pojava celulita uvjetovana je velikim djelom prisutnošću ženskih spolnih hormona u cirkulaciji. Stoga je normalno da se kod 90% žena pojavljuje celulit.

Nakupljanje masti oko bokova i na butinama je fiziološki proces. Žena akumulira rezerve takve masti do kraja svog reproduktivnog razdoblja.

Celulit zapravo potječe od upalnog procesa koji najčešće zahvaća potkožne stanice butina, stražnjice i nogu. Jednostavno rečeno, svaka naša stanica stalno stvara razgradne produkte svojim normalnim staničnim metabolizmom.

Ti se proizvodi razgradnje nazivaju KATABOLITI (od grčkog kata-ballein = baciti, a zapravo znači «odbaciti od sebe»).

Kataboliti bi normalno morali odmah biti apsorbirani od strane limfatičkog sustava.

Ako se taj proces ne zbiva kako treba, ako se nečistoće i otpadni produkti staničnog metabolizma ne eliminiraju na odgovarajući fiziološki način, s vremenom se kataboliti zadržavaju u i oko stanica, a stanica da bi se zaštitila u takvom okruženju reagira upalom.

Tako milijuni upaljenih stanica na tim mjestima tvore karakteristične masne jastučiće.

Te se ne-estetske tvorbe obično nakupljaju u području stražnjice, a onda se šire na bokove, butine, noge što uvjetuje poremećaje cirkulacije i osjećaj težine i otečenosti u području donjih ekstremiteta.

Celulit prolazi kroz svojevrsnu evoluciju tijekom vremena, prolazeći kroz tri različita stupnja.

U prvom stadiju radi se o EDEMATOZNOJ FAZI ili otečenosti raširenoj zbog zadržavanja nakupljene tekućine koji su na području mekog kožnog tkiva pa imamo osjećaj pojave malih jastučića s mekanim sadržajem.

U drugom stadiju celulita radi se o FIBROZI, kada koža postane tvrda i pojavljuju se difuzni čvorići. Taj oblik poznajemo pod pojmom “narančina kora”.

U trećoj fazi dolazi do SKLEROZACIJE ili otvrdnuća, te koža na tom području poprima oblik “tapeciranog madraca”. Karakteristično za tu fazu su velike otekline i bolovi na sam dodir. Bolovi su kod pojedinih slučajeva stalno prisutni i u unutrašnjem dijelu tkiva. Važno je istaći da ove tri faze i ne ovise jako o dobi, već su individualne od slučaja do slučaja.

Postoje čimbenici koji celulit mogu pogoršati i ublažiti, tu spadaju način života, tjelesna aktivnost i prehrambene navike. Vodeći računa o tim čimbenicima moguće je i utjecati na pojedine faze razvoja celulita i uvelike ublažiti njegovu progresiju.

Evo nekih prehrambenih pravila, ali pri tome morate imati na umu da se borba s celulitom ne vodi samo dva mjeseca prije početka ljeta, već kontinuirano tijekom cijelog života.

Tu je jako važno imati na umu jednu stvar, a ta je da sve što ste dobro radili u životu za svoje zdravlje, kao i ono u čemu ste griješili postaje s godinama vidljivo. Tu se najbolje vidi koliko je točna izjava da je život kumulativan.

Izbjegavati/ograničiti
Nareske, masno meso, konzerve, slane grickalice, jaka alkoholna pića, ušećerene i gazirane napitke, umake, majonezu, maslac, pržena jela, slastice.

Poželjno konzumirati
Svježe voće, svježe povrće, maslinovo ulje, tjestenina i riža s domaćim umacima, integralni kruh, gljive, med, svježu ribu, posno meso, žitarice i proizvode od žita, jogurt i nemasno mlijeko.

Pripaziti na unos
Soli (bolje je izbjegavati juhe u kocki, umjetne smjese začina jer sadrže suvišak soli), bijelog šećera i crne kave.

Potrebno je
Piti ječmenu kavu, piti kavu od korijena cikorije, koristiti aspartam kao umjetni zaslađivač, piti čaj od koprive dva puta na dan, uzimati dodatni vitamin B6 i uzimati dodatni vitamin C

Treba upamtiti
Nije dovoljno primijeniti samo ovdje navedena pravila. Treba istaći da je potrebno isto tako voditi računa kako se jela spremaju. Povrće je najbolje jesti sirovo ili pripremano na pari s minimalno vode. svo meso i ribu poželjno je raditi bez masti i tek na kraju dodati koju kap maslinova ulja na gotovo jelo.

Zašto je voće i povrće u svježem obliku najbolje za suzbijanje degenerativnog celulita?
Voće i povrće čiste organizam. Te su namirnice bogate mineralnim solima koja djeluju na dreniranje organizma, posebno je tu važan kalij.

Najbolje je konzumirati: banane, agrume i citrusno voće, dinju, krumpir i rajčicu. Nadalje, šumske plodove poput borovica, jagoda, brusnica, svi redom sadrže bioflavonoide koji potiču cirkulaciju. I na kraju, ne zaboravite ananas i papaju visoko vrijedne namirnice bogate vlaknima i prirodnim proteazama koje pomažu razgradnju fibroznog tkiva.

Kako ukloniti celulit
Kako bi se uspješno suprostavili razvoju degenerativnog oblika celulita moramo voditi prilagođenu politiku hranjenja, baviti se redovito umjerenom tjelesnom aktivnošću, piti litru i pol vode dnevno i koristiti obavezno kreme koje dreniraju organizam na osjetljivim i ugroženim područjima. To nije kratkoročna i jednostrana mjera, već kontinuirana briga koja počinje nakon završenog puberteta i traje do pozne životne dobi žene.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori