25 Oct

Guarana “gasi” glad i ubija celulit

Biljka guarana bogata je kofeinom, oligo-elementima i vitaminima. Stimulira živčani sustav, poboljšava reaktivnu sposobnost, koncentraciju te ubrzava metabolizam.

Amazonski Indijanci već stoljećima koriste guaranu zbog njenih revitalizirajućih svojstava, a danas se ona dodaje osvježavajućim napicima radi izuzetnog osjećaja energije koji pruža.

Zbog velike koncentracije teobromina (kao i kofein spada u grupu metilksantina), pomaže u borbi protiv stresa, nervoze i umora.

Taj sastojak pomaže također pri sagorijevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim pripravcima protiv celulita.

Djeluje učinkovito i pri „gašenju” gladi te kao diuretik koji olakšava probavu. Ukratko, guarana je idealan „partner” uspješnoj dijeti za mršavljenje. Ipak, treba obratiti pažnju i na neke negativne učinke guarane.

Važno je zato prilagoditi dozu svakoj osobi pojedinačno, ovisno o njenoj toleranciji na kofein. Ne bi se je smjelo uzimati više od 2 do 5 grama dnevno, jer ako se prijeđe ta granica može doći do palpitacija srca kao i drugih srčanih tegoba.

Najčešće se preporuča konzumirati je kao piće, kao što se to stoljećima radi u Brazilu. A ako želimo uživati u raznim kombinacijama, možemo od nje pripremati izvrsne smoothiese i voćne koktele.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori