25 Sep

Celulit i dijeta – prehranom protiv celulita!

Na vrhu piramide su namirnice koje sadrže visok postotak masti, šećer i sol. Te namirnice treba izbjegavati ili konzumirati povremeno i u vrlo malim količinama. l, naravno, prije nego se uhvatite za glavu, sjetite se dasve ovisi o vama i vašim željama i potrebama.

Piramidu pravilne prehrane ne treba shvatiti kao zadanu postavku od koje ne treba odstupati nego kao preporuku, model prehrane kakvome trebamo težiti. Same odlučite što ćete prihvatiti, a na što (još) niste spremne.

Još nekoliko napomena. Suprotno uvriježenom mišljenju da bjelančevine – koje su osnovna prehrambena tvar za izgradnju stanica, proizvodnju hormona i enzima – sadrže samo namirnice životinjskog porijekla, nalazimo ih i u mahunarkama pa čak i žitaricama, a one biljnog porijekla puno su lakše probavljive, a samim time i zdravije.

Celulit i dijeta - prehranom protiv celulita!To naravno ne znači da se morate odreći namirnica životinjskog porijekla, samo preispitajte svoje prehrambene navike i prilagodite količine određenih namirnica.

Bjelančevine iz namirnica će organizam pretvarati u one potrebne našem tijelu, no potrebno je znati i to da prevelika količina bjelančevina otežava rad bubrega, a oni moraju obaviti i svoju ulogu i urinom izbaciti toksine iz tijela.

Zbog toga je dobro u prehranu dodati i prirodne diuretike kao npr. čaj od trešnjinih peteljki ili kukuruzne svile koji će potaknuti rad bubrega ili, još bolje, bjelančevine uzimati uglavnom iz biljnih izvora – one su mnogo sigurnije i teško da ćete s njima pretjerati!

Također, u konzumiranju hrane animalnog porijekla krije se još jedna opasnost jer se životinjama zbog povećanja težine i bržeg rasta i razvoja u hranu dodaju hormoni za poticanje rasta. Danas se zna da su mnogi zdravstveni poremećaji povezani s konzumiranjem hormona iz takve hrane. Upravo je tojedan od razloga što se danas celulit sve više javlja i kod muškaraca.

Naročito bi bilo dobro sve zasićene masnoće zamijeniti onima biljnog porijekla, jer zasićene masti, odnosno one životinjskog porijekla, pomažu u izgradnji celulita, blokiraju arterije i ostaju u tkivu sprječavajući izbacivanje viška tekućine i eliminiranje toksina. Međutim riba (naročito plava) sadrži zdrave esencijalne masne kiseline omega 3, pa uvijek radije dajte prednost ribi pred mesom.

Što se tiče kuhanja – s maslinovim uljem, pogotovo ako je ekstra djevičansko (hladno prešano i nerafinirano) nećete pogriješiti, a možete ga slobodno koristiti bez straha od štetnog djelovanja (ne preporučuje se jedino za prženje na visokim temperaturama). Usvakom slučaju, nemojte ni slučajno pokušati izbaciti masti i ulja iz prehrane, jednostavno birajte zdravije masti i/ili ograničite njihov unos.

Celulit i dijeta - prehranom protiv celulita!Postoji još niz namirnica o kojima se sve više priča, a koje vam mogu pomoći da nadopunite svoju prehranu, učinite je ukusnijom i raznovrsnijom, a da ujedno dobijete obilje zdravih hranjivih tvari; vitamina, minerala, antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina. To su na prvom mjestu alge koje su kod nas još uvijek svojevrsna novotarija, ali su vrlo jednostavne za pripremu, a ti možete ih jednostavno dodati jelima, pa ako ste sklone eksperimentiranju – pred vama je cijeli jedan novi super-zdravi svijet (Alge se mogu nabaviti u svim trgovinama zdrave hrane.).

Sigurno ste nekad grickali sjemenke – vjerojatno bučine. Međutim, znate li da su i suncokretove, sezamove i lanene sjemenke također vrlo ukusne? Lagano ih popržite na suhoj tavi, a lanene i sezamove usitnite (jer se lakše probavljaju) te ih pospite po gotovom jelu.

Dobit ćete novi okus i teksturu, a obrok će vam biti zdraviji. Ne zaboravite i da su orašasti plodovi – orasi, lješnjaci, bademi, kikiriki i sve vrste oraščića – bogati esencijalnim uljima i antioksidansima pa ih možete jesti kao hranjivi međuobrok. Ne zaboravite i suho voće koje će im biti odličan dodatak.

Važno je da promjene u prehranu uvijek uvodite postupno, ostavljajući si vremena da osjetite dobrobit promjene, da se naviknete na nove okuse ili da jednostavno vidite odgovara li vam neka namirnica prije nego je sasvim prihvatite ili odbacite.
A evo i nekoliko konkretnih savjeta.

Dobro je znati da neke namirnice zbog svog sastava posebno povoljno djeluju na jačanje tkiva:
– avokado
– integralni kruh
– jogurt
– breskve
– cvjetača

 

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori