26 Sep

Brza hrana i zdravlje

Što se tiče grickalica, stvari su još gore. Vrećice s takvim proizvodima preplavile su samoposluživanja, male i srednje dućane, novinske kioske, autobusne, željezničke i benzinske postaje. Svugdje se nude čips, smoki, slatke pločice i srodne »prazne« kalorije!

Ciljna skupina su djeca na odlasku u školu ili na povratku kući. Budući da proizvodi krckaju, da se njima mogu napuniti džepovi ili torbe, da imaju privlačnu ambalažu, spadaju u gotovo idealni nadomjestak za pravu hranu.

U njima nema hranjivih tvari, ali ima pregorenih masnoća, soli i kalorija! Tako djeca vrlo rano dobivaju svoju porciju junkfooda, a kad se jednom naviknu, smatrat će to najboljim rješenjem za prazan želudac. Debljina, dakle, nije samo američki problem, već kuca i na naša vrata!

Bezalkoholna pića, odnosno kategorija osvježavajućih gaziranih napitaka popularno nazvanih »slatke Vodice« velika su skupina napitaka koji su potpuno istisnuli običnu vodu za piće i postali nasušna potreba mladog i srednjeg naraštaja, a sve pod medijskim nadzorom i u režiji multinacionalnih tvrtki koje u TV reklame godišnje ulažu goleme novčane iznose.

Brza hrana i zdravljeOsim vode, aroma i kukuruznog sirupa te drugih aditiva, one ne sadržavaju nikakve hranjive tvari i apsolutno su nepotrebne organizmu.

Promidžbena poruka kako gase žeđ i osvježavaju, što se mjeri u količini dodanog ugljičnog dioksida, obična je obmana jer nakon čaše napitka koji sadržava desetak postotaka glukoze, maltoze i fruktoze, možete biti samo još žedniji.

No glavni je problem što se korištenjem takvih napitaka nepotrebno unose značajne količine kalorija od ugljikohidrata.

Primjerice, boca od dvije litre sadržava 10% suhe tvari sirupa, a to je oko 200 g x 4 kcal = 800 kcal, dakle kao solidan objed! Za vrijeme ljetne žege može se mnogo popiti, a takve ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom treba »pokriti« cijeđenjem inzulina iz gušterače! Više je nego jasno da se takav višak kalorija najčešće odlaže u masne naslage.

S obzirom na to da su meta marketinških stručnjaka za bezalkoholna pića mladi naraštaji, jasno je da će posljedice najviše osjetiti upravo ona.

Strategija je vrlo jednostavna: tzv. tri mušketira debljine treba izbjegavati što je više moguće. Ključno je naviknuti sebe i svoju djecu da se jede obrok, a ne brza hrana ili žitne pločice te da se žeđ utažuje vodom ili limunadom, a ne jakim bezalkoholnim pićima. Ako to postignete, napravili ste prvi korak na uspješnoj kontroli tjelesne težine, a odmah zatim slijede i drugi.

 

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori