27 Oct

Pravilnom prehranom u borbu protiv celulita

Mnogi se stručnjaci slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita, zapravo leži u pravilnim prehrambenim navikama.

Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine (barem 2 litre dnevno) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina.

Time se poglavito misli na izvorsku vodu, ali i na biljne čajeve, od kojih se posebno ističu čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice kao uspješni agensi za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.

Potrebno je ograničiti unos namirnica koje zbog svojeg sastava  pogoduju nagomilavanju tjelesnih otrova.

Nepoželjne namirnice su prvenstveno junk food, bijeli kruh, slatkiši, životinjske masti, konzervirano povrće, kava, alkohol, gazirani napitci, crveno meso, suhomesnati proizvodi te namirnice koje u znatnoj količini sadrže sol poput primjerice soljene ribe, ribe u ulju ili slane vrste sira s visokim udjelom masti.

Naime, sol ima sposobnost zadržavanja vode što je i jedan od razloga nastanka celulita, zbog čega je dosoljavanje jela poželjno maksimalno ograničiti.

Iz istog razloga, na popisu nepoželjnih su i rafinirane namirnice koje osim bogatstva solju i natrijem, nerijetko sadrže i prekomjerne količine zaslađivača i aditiva.

”Toksične”, nepoželjne namirnice uputno je zamijeniti obiljem integralnih žitarica, voća i povrća, ribe te u nešto manjoj mjeri mesom peradi.

Drugim riječima, recept za borbu protiv celulita je jedna tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira nastanak celulita, već čini dobro i čitavom organizmu.

Savjetuje se i unos soje i proizvoda od soje jer umanjuju slabljenje vezivnog tkiva i na taj se način uspješno bore protiv celulita.

Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i sumporom (meso peradi, riba, mlijeko, jaja) i na taj način pobijediti celulit iznutra.

Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciju organizma.

Čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a samim time i nastanku celulita jest konstipacija. U cilju reguliranja stolice poželjno je uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće) u prehranu uvrstiti prirodne laksative poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše.

Iako celulit pogađa žene svih rasa i ”dimenzija” čini se da je problem izraženiji kod žena koje imaju prekomjernu tjelesnu masu ili su pretile.

Takvim ženama se, općenito zbog zdravlja, savjetuje mršavljenje, no radikalne dijete, gladovanja i drastičan gubitak kilograma nisu rješenje, jer nose sa sobom zdravstvene rizike, ne daju dugotrajne rezultate, a i umjesto da smanji, takav pristup mršavljenju potiče nastanak celulita.

Naime, naglo smanjenje unosa hrane organizmu šalje signal da štedljivo raspolaže energijom, zbog čega se unesena hrana pojačano skladišti i to upravo na mjestima karakterističnim za razvoj celulita.

Zbog toga se ženama koje pate od prekomjerne tjelesne mase ili su pretile savjetuje dugotrajno kvalitetno mršavljenje koje podrazumijeva promjenu prehrambenih navika, redovitu umjerenu tjelesnu aktivnost te promjenu životnog stila.

No, ponekad te pozitivne promjene ne daju zadovoljavajući rezultat. U tom se slučaju savjetuje posezanje za lijekovima, naravno pod liječničkom preporukom i nadzorom.

Lijekovi za mršavljenje indicirani su u pretilih osoba (BMI>30), odnosno u osoba s prekomjernom tjelesnom masom ukoliko su prisutni rizični čimbenici poput hipertenzije, koronarne bolesti srca i dijabetesa tipa II.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori