1 Oct

Kako zdravo smršaviti?

Glad je definirana kao fiziološki nagon za konzumiranjem hrane, uz znakove nervoze ako to stanje ne bude zadovoljeno u određeno vrijeme. Apetit je definiran kao želja za hranom koja ne mora odmah biti zadvoljena.

To je velika razlika, na koju mnogi potpuno zaboravljaju. Želja može doći zbog drugih čimbenika koji nemaju veze s glađu (dosada, emocionalne potrebe i sl.). Prema tome, prije nego što posegnete za hranom, zasrazmislite je li riječ zaista o gladi ili samo o želji? Na temelju te dvojbe ćete se odrediti prema hrani.

Prije nego što krenete u akciju skidanja viška masnog tkiva, zapitajte zbog čega mršavim, zašto se mučim, zašto mijenjam svoje ustaljene navike i odmah sami sebi odgovorite:

0 da bih bila zdravija/zdraviji
0 da bih dulje živjela/živio
0 da bih ljepše izgledala/izgledao

Kao ozbiljna osoba tražite dokaze za gornje tvrdnje. Naravno, dokaza ima napretek, pa ćemo ovdje spomenuti samo one najvažnije. Rak te bolesti srca i krvožilnog sustava, dakle dvije najsmrtonosnije skupine bolesti, izravno su povezane s količinom masnog tkiva: što je na vašem tijelu manje sala, manji je rizik od tih bolesti!

Sljedeći na redu je dijabetes -što više masnog tkiva, veća je mogućnost da vas dijabetes sahrani. Zaključak, vi mršavite iz zdravstvenih i estetskih razloga, a potom dolazi i onaj koji je također važan – duljina života.

Sve namirnice sadržavaju energetsku vrijednost koja ovisi o količini masti, ugljikohidrata i bjelančevina, no najvažnije od svega jest koliko namirnice sadržavaju masti: što manje masti, to manje kalorija! Ne smijemo, međutim, zaboraviti ni kalorijsku vrijednost alkohola i organskih kiselina koje se, dakako, svakodnevno zbrajaju.

Kako zdravo smršaviti? Prema tome, oni koji jedu mnogo salata i misle kako su izbjegli kalorije grdno se varaju, jer ocat i druge kiseline za kiseljenje hrane imaju 7 kcal/g, dakle malo manje od masti i ulja, koji imaju 9 kcal/g.

Kada jednom navijestite radikalne mjere oko unosa hrane, odnosno najavite kalorijama totalni rat, to je u svakom slučaju za vas »dan D« koji bi trebalo negdje zabilježiti i pamtiti za neka buduća vremena. Ako je to čvrsta odluka ili kako kažu na Zapadu, »rezolucija«, onda će vam sljedeće rečenice biti vrlo korisne.

Vojni stratezi podčinjenima uvijek govore da se mora braniti ulaz, jer kad neprijatelj jednom uđe u Vaše dvorište onda je gotovo. A vaša su ulazna vrata usta. Obratite pozornost na ono što vam ulazi kroz usta, jer kad jednom uđe u želudac nema povratka.

Višak kalorija koji uđe pretvorit će se u salo na vašoj stražnjici! Kada biste kojim slučajem usta mogli zatvoriti svaki drugi dan (osim za vodu), tjelesna težina bi se mogla sjajno kontrolirati.

Tehnika smanjivanja energetskog unosa pruža različite mogućnosti koje se često zaboravlja. Znate li onu narodnu: »Zrno po zrno, pogača!” Tako je to i s kalorijama! A da biste mogli kontrolirati taj unos,morate naučiti brojiti kalorije. Jednostavno prepolovite standardne obroke.

Svatko od vas može reći pa to je prava hajka na masti! Da, istina je, ali ne dopustite da postane paranoja. Ne mora se uvijek protjerivati mast i ne morate zbog toga prestati piti omiljeni kapučino! Bitno je uskratiti si kalorije na ključnim mjestima. Primjerice, jedete Vani ćevape i vaš prijatelj naruči I porciju pomfrita. Pojedite ćevape, no izostavite pomfrit. Zašto? Stisnite ga u salvetu i pogledajte otisak. Neka mast ostane na papiru, a ne u vašim krvnim žilama! Ta vam masnoća uopće ne treba!

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori