24 Jul

Jagodama protiv celulita i ljetnog umora

Žene koje imaju problema s cirkulacijom trebaju jesti puno jagoda, jer osim što smanjuju proljetni umor, ubrzavaju cirkulaciju i čiste krv, odličan su izvor vitamina C značajnog u borbi protiv slobodnih radikala i celulita.

Žene koje imaju problema s cirkulacijom trebaju jesti puno jagoda, jer osim što smanjuju proljetni umor, ubrzavaju cirkulaciju i čiste krv, odličan su izvor vitamina C značajnog u borbi protiv slobodnih radikala i celulita.

Kada je riječ o celulitu važno je znati i njegovu relaciju s slobodnim radikalima. Slobodni radikali su oksidacijske jako nestabilne i agresivne molekule koje napadaju i oštećuju vitalne stanične strukture.

Oni se stalno formiraju u našem organizmu kao nusprodukti uslijed kemijskih reakcija u našem tijelu i uzrokuju stanična oštećenja. Oštećenja su povezana i sa starenjem organizma.

Na nastajanje slobodnih radikala utječe: pušenje, neumjerno konzumiranje alkohola i kofeina, stres, konstipacija, različite bolesti, ali i starenje.

Isto tako i prehrana bogata mastima, kao i sveopće pretjerivanje u jelu pridonosi stvaranju slobodnih radikala. Prebrzo sagorijevanje masnoća također uzrokuje otpuštanje tih oštećenih molekula, a to je ujedno i dobar razlog da se misao o brzom gubljenju težine napusti.

Napokon, slobodni radikali napadaju kolagen. Posljedice toga je – prerano starenje i degeneracija kolagena.

Kolagen je najvažnija komponenta vezivnog tkiva, a sudjeluje u izgradnji hrskavice, tkiva, krvnih žila, kostiju, zubi i čini 25% ukupne mase bjelančevina u tijelu. Naš organizam ga asimilira samo u hidroliziranom obliku uz prisustvo dovoljnih količina vitamina C.

Izlaganje suncu ( sunčanje) je drugi glavni izvor nastajanja slobodnih radikala.UV – zrake uništavaju kolagen i elastin u koži; dakle sunčanje ubrzava starenje.

Dugotrajno sunčanje treba izbjegavati i zbog otežane cirkulacije kod žena koje boluju od celulita.

Antioksidanti – vitamini A, C i E su vitamini koji uništavaju slobodne radikale.Oni neutraliziraju oštećenja stanica i čine ih ponovno bezopasnim.

Kompleks ACE (tzv. “pušački vitamini”) štite stanice tijela od oštećenja i podržava imunološki sustav.

Dakle, žene koje imaju problema s celulitom svakako trebaju uzimati dostatne količine antioksidanata!.

Jagode kao lijek

Tu valja spomenuti da vitamin C ( askorbinska kiselina) osim što smanjuje loše posljedice cigaretnog dima i jača obrambenu sposobnost organizma protiv zaraze, pomaže u borbi protiv stresa, jer potiče sintezu nekih hormona ( steroida).

Zapamtite, stres i celulit su kolinearni. Iz toga je vidljivo kako je suplementiranje prehrane s vitaminom C izuzetno potrebno.

Osim što ćete prehranu suplementirati kvalitetnim odabirom vitamina i minerala predlažemo vam da iskoristite i prirodne izvore vitamina C kao npr. jagoda koje su posljednjih dana preplavile naše tržnice.

Ako još niste upoznali ljekovito lice jagode (pogotovo šumske jagode) učinite to sada:

 • jagoda smanjuje proljetni umor,
 • ubrzava cirkulaciju,pročiščava i pomlađuje jetru,
 • liječi “lijena” crijeva,
 • ublažava infekcije grla i urinarnog trakta,
 • pojačava izlučivanje mokraće,
 • čisti krv i detoksicira organzam,
 • pomaže u borbi s celulitom

Proljetna detoksikacija s kurom jagoda:

1 kg jagoda

Priprema: U pet obroka tijekom dana pojesti po 200 g jagoda s mlijekom (kravlje, sojino ili rižino) ili sa sokom limuna.

Ritam sami odredite. Kuru bi trebalo provoditi najmanje pet tjedana, ali će već i jedan dan u tjednu biti djelotvoran.

Ostale namirnice koje sadrže vitamin C (50 mg) su:

 • 30 g crnog ribizla
 • 25 g kivija
 • 50 g sirove paprike
 • 25 g peršina
 • 70 g potočarke
 • 80 g sirovog crvenog kupusa
 • 100 g agruma
 • 200 g jetre ili bubrega

Važni izvori vitamina A (retinola) su:mrkva, špinat, jetra, ulja raznih riba i mlijeko.Važni izvori vitamina E (tokoferola) su: ulje kukuruzno, pamučno, suncokretovo, sojino,pšenične klice, margarin, jaja, mlijeko, maslac i zeleno povrće.

Važni izvori vitamina C (askorbinske kiseline) su: zeleno lišće i ovojnice od voća ,krumpir,šipak, jagode, agrumi i zeleno povrće.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori