26 Sep

Brza hrana je nezdrava

Lanci restorana brze prehrane čiji je trend širenja svijetom najbrži (svakog dana otvori se nekoliko restorana) sada gutaju doslovce sve, pa primjerice u Velikoj Britaniji imaju veliki udio u prometu kave u sportskim klubovima.

A filozofija je bila jednostavna: otvarati nove restorane na novim mjestima koji će prodavati istu hranu i proizvoditi isto tako debele ljude, koji će se jednog dana razboljeti i konačno umrijeti. Ništa zato, jer doći će novi naraštaji, a to znači nova usta i novi restorani.

No ne zaboravimo još jednu stvar: ako ljudima otvorite apetit za mesom u neograničenim količinama, onda ćete s njime dobiti i poveću količinu raznih ostataka pesticida, antibiotika, teških metala, radioaktivnih izotopa, otapala i dr., jer se te tvari otapaju upravo u masnoći životinjskog podrijetla (meso prosječno sadržava oko 20% masnoće).

A dnevno konzumiranje značajno povećava rizik od različitih vrsta otrovanja i raka, o čemu postoje nedvojbeni argumenti. Klorirani ugljikovodici prve generacije pesticida (aldrin, dieldrin, klordan i DDT) akumuliraju se u masnom tkivu životinja pa čak i divljači
i dolaze na stol isključivo putem masnog mesa.

Brza hrana je nezdravaOko 40% organofosfornih pesticida (malation, paration) također dolaze putem životinjske masnoće, a blokiraju acetilkolin u našem centralnom živčanom sustavu izazivajući prikrivene simptome vrtoglavice, povraćanja, glavobolje, dakle djeluju slično bojnim otrovima.

A dioksin, koji spada u novu generaciju kloriranih ugljikovodika iz raznih herbicida, zasigurno izaziva rak. On se definitivno akumulira u i praktično je neuništiv.

Nalaz povelike količine alara (daminizida), kojim se prskaju jabuke u vrijeme cvatnje kako bi se sačuvali plodovi, izazvao je zgražanje javnosti pa je uslijedila zabrana uporabe toga sredstva. Naime, alar je kancerogen!

I u nas zabrinjava zagađenje povrća i voća što se uzgaja uz prometnice, jer je posljednjih godina broj vozila višestruko povećan.

Dopustite da zaključim: možete voljeti slaninu i hamburgere, no nemojte ih previše jesti jer se ta ljubav skupo plaća! Možete imati fritezu, no zdravlja radi, nemojte jesti namirnice pržene u dubokom ulju, uključivši i pomfrit!

Sve što je zavodljivo postaje opasno! Čuvajte svoju težinu: najbolji je onaj obrok kojeg nema!

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori