1 Oct

Niskokalorijska dijeta

Valja napomenuti da ima više vrsta niskokalorijskih dijeta: niskoenergetska, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, dijeta s niskim udjelom masti i, kao što sam već spomenuo – drastična dijeta, kod koje se unos smanjuje na puko preživljavanje. Takva drastična dijeta podrazumijeva rigoroznih 1000 kcal/ dan najmanje 30 dana.

Za to vrijeme koriste se gotovi tekući obroci u kojima dominiraju bjelančevine, uz minimalne dodatke kao što su zelena salata, voćni sok, kuhani bjelanjak, itd.

Najgore je to što takve dijete reklamiraju rapidni gubitak tjelesne težine, ali ne radi se o stvarnim gubitcima već o gubitcima vode i mišićne mase, dok glavni neprijatelj -salo, ostaje praktično netaknuto. Još tortura nije ni završila, a težina se počela vraćati. Takva dijeta snažan je stres za organizam, pogotovo ako se često ponavlja!

Od svih programa smanjenje tjelesne težine, ovakve dijete su najčešće. Zašto? Zato što zahtjevaju najmanje truda! To samo govori 0 psihologiji korisnika koji u najvećem broju sasvim olako shvaćaju problem prekomjerne težine.

Niskokalorijska dijetaNiskokalorijska dijeta osim restrikcije broja i količine obroka, zanči I unos iskokalorijskih namirnica. Odmah moram naglasiti da deklaracijama smanjenim kalorijama ne vjerujete slijepo, već sve provjeravajte. Na nekim proizvodima oznaka »niskokaloričan« ne znači ništa, a ima slučajeva gdje je proizvod deklariran kao niskokaloričan, a zapravo ima veću vrijednost od srodnog proizvoda koji nije tako obilježen!

Medicinski gledano, niskougljikohidratna dijeta koja traje duh koji uvijek nosi rizik, samo je pitanje kada i koji zdravstveni problem će nestati. U svom radu dr. Sondike i suradnici detaljno su analizirali te problem. Među glavnima su zatvor i glavobolja, što se može objasniti nedostatkom vlakana u crijevima i glukoze.

Ako je riječ o ketogenoj dijeti koja je u pravilu isprovociranaa nakon primjene Atkinsove dijete, stvari se osobito kompliciraju. Dugotrajna ketoza izaziva rezistenciju na inzulin, na što se dalje vežu oscilacije tlaka i redukcija trigli cerida u krvi. Očekuje se da će gubitak tjelesne težine to stanje popraviti, što se u pravilu ne događa. Ako je unos bjelančevina  velik kalcij pada na najnižu razinu, a posljedica mogu biti rani znakovi osteoporoze.

Tome svakako pridonosi i visoki udio bjelančevina životinjskog podrjekla u odnosu na biljne, pa slijedi neposredni rizik za starije osobe (pojava edema, bubrežnih kamenaca, metabolička acidoza i popuštanje srca – standardne su posljedice takvog prisiljavanja tijela da radi na drugačiji način.

Na kraju nije potrebno kontrolirati ugljikohidrate već treba brojati ukupne kalorije. Restrikcija samo ugljikohidrata, teza koju su nametnuli Atkins i njegovi sljedbenici, ne rješava ništa! To je zaključak velike skupine znanstvenika okupljenih oko projekta meta-analize 107 dijeta u razdoblju od 1996. – 2003. godine, kada je ispitano 3268 korisnika iz cijelog svijeta.

Mršavjeti se može samo ako se smanji ukupni dnevni unos kalorija i tako izdrži dovoljno dugo vremena! Rezultate analize 2003. objavila je dr. Dena Bravata, predstojnica Centra za primarnu zaštitu na Sveučilištu Stanford u uglednom časopisu The Journal of the American Medical Association.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori