1 Oct

Vlastita dijeta

Držanje dijete radi gubitka tjelesne težine bitka je koja nema kraja, no jedno je sigurno – u njoj ste gubitnik vi!

Tako kažu iskustva klinika specijaliziranih za probleme prekomjerne tjelesne težine, a tako kažu i iskustva brojnih korisnika dijeta(engl. slimmers) koji su se cijeli život zvali »gubitaši kilograma«.

»Najbolja je dijeta koje nema«, naslov je izvješća Consumer Report Magazina, mjerodavnog američkog časopisa za pitanja potrošača. Na temelju istraživanja velikog uzorka od 32 000 osoba koje su držale dijetu proizlazi da je najveći dio onih koji se mogu svrstati u uspješne gubitaše kilograma, to radio po načelu »sam svoj majstor«.

Glavna urednica Nancy Metcalf kaže da se prema rezultatima može zaključiti kako opada broj onih koji svoju sudbinu predaju u ruke raznim guruima i autorima dijeta potpisujući unaprijed određenu sumu novca za »program« koji bi trebao polučiti uspjeh. Više od četvrtinu ispitanika a to je više od 8000 njih koristilo je vlastite namirnice.

Valja odmah reći da postoji i definicija uspješnog gubitaša kilograma: to je osoba koja izgubi najmanje 10% svoje tjelesne težine u odnosu na početno stanje i zadrži tu težinu najmanje godinu dana! Super gubitašima se zovu one osobe koje izgube 10% svoje težine i zadrže to stanje najmanje pet godina.

Taktika prehrane kod najvećeg broja ispitanika bila je:

  • umjesto bijelog kruha, krumpira i tjestenine, dakle visoko glikemičkih namirnica, oni su koristili kuhano povrće, svježe i osušeno voće koji su bogati vlaknima
  • umjesto svinjetine i govedine koristili su kvalitetne bjelančevine(riba, bijelo meso peradi i kuhani bjelanjak) kao i koncentrate bjelančevina za sportaše, koji izvrsno blokiraju osjećaj gladi _
  • uzimali su obilje tekućine kroz voće i povrće, prirodne sokove kukuruznog sirupa), dakle bez visokoglikemičnih dodataka
  • umjesto masnoća koristili su orašaste plodove, masline
  • glad su blokirali pomoćnim sredstvima za popunjavanje na bazi inzulina(oligofruktosaharida) i glukomanana

Istraživači su ocijenili da je jako važno da čovjek voli izabrane namirnice odnosno da onaj tko drži dijetu nije prema njima neprijateljski raspoložen.

Najveći dio ispitanika za vrijeme dijete koristio je neki od multivitaminskih pripravaka, a gotovo svatko je sudjelovao u nekom od programa treninga bilo u vlastitom domu ili u fitness centru. Oni koji su vježbali tri ili više puta tjedno izjavili su kako je to nedvojbeno najvažniji dio u procesu gubitka tjelesne težine. Prema tome, svatko tko taj dio preskače, trebao bi se pomiriti s neuspjehom! Najveći dio, točnije čak 83% »supergubitaša« izgubilo je težinu u svojoj režiji ina svoj način!

 

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori