5 Oct

Niskokalorične dijete

Oni koji su već iskušali niskokalorične dijete mogu posvjedočiti da su i zbog najmanje pogreške, učinjene »zato što je vikend«, znali dobiti čak dva do dva i pol kilograma za samo dan ili dva.

Pretila osoba tako opaža da se njezina težina ponaša poput gumene loptice: udarcima je prizemljuješ, no učiniš li i najmanji pogrešni pokret, ona odleti uvis.

Što pretio čovjek drastičnije ograničava dnevne količine hrane, to intenzivnije njegov organizam stvara zalihe. Primjerice, nekim osobama koje su težile sedamdeset kilograma i trebale izgubiti samo pet kilograma dogodilo se da su poslije dijete težili sedamdeset i jedan kilogram!

Pri hipokaloričnoj dijeti, da bi se mršavjelo, količinu kalorija treba neprekidno smanjivati. No, na kraju, što čovjek manje jede, više se deblja.

Niskokalorične dijeteLiječnici su suočeni s osobama koje se, po cijenu strogo kontrolirane dijete I golemih frustracija, uspijevaju i sa 800 kalorija na dan udebljati (ili ne izgubiti ni grama).

Da ne spominjemo činjenicu da smanjena količina hrane uzrokuje umor, nizak krvni tlak, pa čak i depresiju. Osim toga, postoji opasnost da takva osoba u bilo kojem trenutku postane anoreksična. Nađu li se u takvu stanju, jedino što im preostaje jest zamijeniti liječnike – nutricionista psihijatrom.

Danas je mehanizam takvih dijeta, kojima se zapravo postiže neprestano povećavanje tjelesne težine, dobro poznat, a njegovo je djelovanje dodatno dokazano i na životinjama.

Kako vrijeme prolazi, mršavljenje se usporava, a dobivanje na težini sve je brže.

Tako je dokazano da se metabolizam uspješno prilagođava smanjenom priljevu kalorija. Svaki manjak kalorija smanjuje metaboličku potrošnju za 50%, no svaki povratak na normalu, makar i nakratko, popraćen je povećanjem tjelesne težine. Što je razlika između dijete i normalnog unosa veća, brže se vraćaju izgubljeni kilogrami. Da zaključimo, nije dovoljno provoditi dijetu od 1500 kalorija na dan ako te kalorije nisu uravnotežene.

Primjerice, osoba koja u sklopu takve dijete pije kokakolu i jede sendviče od bijeloga kruha očito ne shvaća ono najbitnije. Da bi pozitivno utjecala na gubitak tjelesne težine, dijeta mora sadržavati uravnotežene količine ugljikohidrata, vlakana i minerala.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori