26 Sep

Nezdrava hrana

Ako pogledate propagandne poruke na TV-u, onda ćete vidjeti da se najveći dio odnosi na hranu i bezalkoholna pića, na pivo, slastice, čokoladu, Coca-Colu… !

To djeluje podsvjesno i tjera ljude da odu u dućan i da stalno nešto jedu ili piju. Dovitljivi trgovci su se dosjetili pa prodaju stimuliraju raznoraznim bonovima i kuponima: što češće kupujete dobit ćete veće nagrad i onda naravno te nagradne iznose možete opet potrošiti na tim prodajnim mjestima.

Sve je organizirano i posloženo tako da stimulira potrošnju, a čim se nešto kupi- netko će to i pojesti. Dobro je poznato da je u nekim američkim državama kvaliteta vode vrlo upitna, pa se troše razne mineralne vod« i brojni bezalkoholni napitci. U mnogim hotelima stoji upozorenje da voda nije za piće, ali postoje zlobnici koji tvrde da to nije slučajno, nego se sve čini s namjerom kako bi se stimulirala prodaja vode u plastičnoj ambalaži.

Nezdrava hranaZašto? Proizvodnja atraktivne plastične ambalaže, koja se ne lomi i znatno je lakša od stakla, napravila je revoluciju i najviše se rabi za bezalkoholna pića. Proizvedene boce moraju se nečim napuniti, a kada se napune, netko mora popiti njihov sadržaj. Zahvaljujući medijima, neosjetno se mijenja stara navika da se žeđ gasi vodom i tako su desetci napitaka poput Coca-Cole zagospodarili našim hladnjacima.

Brojne arome trebale bi dočarati svježinu, primjerice jagode, šumskog voća ili borovnice. Iza cijelog biznisa je kukuruzni sirup, jer su sva osvježavajuća pića zaslađena tim sladilom.

Da naš davni predak, krapinski pračovjek ili kromanjonac okusi takvu stvar pao bi u nesvijest, jer u njegovo vrijeme žeđ se gasila isključivo dobrom izvorskom vodom. No I njegov vjerni pratilac pas kojemu je vlasnik davao ostatke mesa, zakolutao bi očima da vidi današnju hranu u granulama za koju televizijske reklame tvrde kako je »raznovrsna i zdrava«.

Amerika je veliki proizvođač kukuruznog sirupa koji se dobiva fermentacijom kukuruznog škroba. Stalni poljoprivredni viškovi imaju za posljedicu proizvodnju golemih količina sirupa koji se negdje mora utrošiti.

Najbolje je da sekao tekuće sladilo stavi u stotine vrsta bezalkoholnih napitaka. Prema tome, osvježavajući napitci ne sadržavaju šećer (saharozu) kao što se obično misli, već kukuruzni sirup. Problem takve supstitucije leži u sasvim različitim glikemijskim indeksima: dok napitci zaslađeni šećerom nemaju visok GI, jer saharoza spada u disaharide, kukuruzni sirup sadržava glukozu, maltozu i fruktozu, od čega prva dva imaju visok glikemijski indeks.

Pitate zašto je to važno? Pa jednostavno zato što svakodnevno gašenje žeđi s dvije litre takvih napitaka strahovito potiče gušteraču na lučenje inzulina, a ovaj hormon pokreće lavinu promjena koje s vremenom dovode do pretilosti, a možda i dijabetesa tipa 2.

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori