26 Sep

Masti i debljanje

Posljednjih dvadesetak godina masti su kao najveći donator kalorija (9 kcal/g) razapete na stup srama, a novinari tvrde da ih slijedi sudbina duhana.

Ako uklonite masti na jednome mjestu, dobit ćete ih na drugom, jednostavno zato što su masti neuništive. One su sastavni dio mesa, jaja, mlijeka, uljarica i orašastih plodova.

Trebali biste se odreći većine namirnica kako biste unos masnoća sveli na najmanju mjeru. Međutim, ne treba ih uopće uklanjati već birati! Za vrijeme kolesterolske kampanje protiv jaja, njihova potrošnja pala je u jednom segmentu, ali se povećala tamo gdje se ne vidi, tj. u sladoledu, tjestenini, kremama, juhama, kolačima.

Slično se događa s masnoćom: ako primjerice oberete mlijeko da se ne bi pilo ono punomasno (3,5%), onda budite sigurni da ćete tu masnoću dobiti u drugim proizvodima (čokolada, sladoled, juhe). Prije nekog vremena lanac brze hrane McDonalds bio je optužen da svojim proizvodima čini djecu – debelom!

Masti i debljanjeNewyorški tužitelj Sam Hirsch obrazložio je podizanje optužnice riječima: »Oni namjerno, smišljeno, bezdušno i beskrupulozno prodaju djeci hranu s visokim sadržajem masti, sol i kolesterola, izazivajući u njih pretilost, povišeni krvni tlak i masnoće u krvi te dijabetes, što je dovoljno da cijelog života budu bolesni.«

Istina da junk food ne izaziva ovisnost na isti način kao nikotin iz duhana, no tko jedanput »nabije« težinu teško se rješava viška, a ako se to dogodi u ranoj mladosti, gotovo je sigurno da će se odraziti i kasnije. Prema tome, sličnost je velika jer ima zdravstvene posljedice.

Valja spomenuti da proizvodnja grickalica za djecu i mlade raste geometrijskom progresijom: u SAD-u se u zadnjih trideset godina utrostručila!

Zbog velike smrtnosti djece koja boluju od dijabetesa tipa 2 alarmirani su pedijatri u cijeloj Americi. Mnoga djeca žive na slatkišima, a nerijetko za doručak pojedu samo pločicu s kikirikijem i čokoladom i popiju limenku Coca-Cole.

Kada dijete oboli od dijabetesa – imat će ga do kraja života. Nije razlog šećer već enormna dnevna količina visokoglikemijskih namirnica. Mnogi kažu da je posrijedi osobna odgovornost roditelja, ali se ne mogu složiti da je pretilost isključivo vlastiti problem. Naime, i pušenje je na vlastitu odgovornosti svima je jasno da su cigarete opasne, pa ipak ljudi puše.

Na kutijama cigareta različite su poruke koje pušače upozoravaju na štetnost i opasnosti od pušenja. Nećemo valjda morati i na prehrambene proizvode jednog dana stavljati upozorenja poput »jesti je opasno«? Još je jedna velika razlika između duhanske i prehrambene industrije.

Duhanska industrija zaista ne može napraviti cigaretu bez zdravstvenog rizika, ali prehrambena industrija može proizvesti namirnicu koja nije opasna po zdravlje ljudi. Naravno, treba truda i sredstava!

Ostavite komentar

Kavitacija

Zatvori